Efektyvi energija Jūsų namams
Titulinis 
Naujienos

Naujienos

Pingančios dujos mažina ir šilumos gamybos kainą

2010-10-20

Pasaulio valiutų biržose krentantis JAV dolerio kursas euro atžvilgiu mažina gamtinių dujų kainas, tad jau nuo lapkričio 1 d. pigs Kauno termofikacijos elektrinės (KTE) gaminama šiluma. Kaina mažinama beveik 6 proc. - iki 14,08 cento už kilovatvalandę. 

„Gamtinių dujų kainos yra svarbiausias veiksnys, lemiantis šilumos gamybos kainą. Kadangi dujų kainų skaičiavimo formulė susieta ir su JAV dolerio kurso pokyčiais, pingantis doleris įtakoja ir Kaune gaminamą šilumos kainą. Tai ypač aktualu vartotojams prasidėjus šildymo sezonui“, -- sakė KTE generalinis direktorius Antanas Pranculis.   
 
Šilumos gamybos kaina kogeneracinėse elektrinėse taip pat priklauso ir nuo elektros energijos supirkimo tvarkos. Jei valstybės institucijos nustatytų nepalankias elektros energijos supirkimo kainas, mažėtų galimybės atpiginti šilumą.
 
Galutinę šilumos kainą vartotojams nustato Kauno miesto savivaldybės kontroliuojama „Kauno energija“. Ji tiekia šilumą Kauno vartotojams.
 
Remiantis Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos duomenimis, šiuo metu Kauno vartotojai moka už šilumą mažiau negu šešiolikos Lietuvos miestų (Alytaus, Marijampolės, Telšių ir kt.) gyventojai.
 
2003-2008 metais KTE taikė mažiausią šilumos kainą Lietuvoje, kaip buvo įsipareigojusi investiciniuose susitarimuose. Vėliau valstybė įteisino privalomą šilumos kainų reguliavimą, dėl kurio šilumos kainos padidėjo.
 
Paskutinį kartą KTE mažino savo gaminamos šilumos kainą 2009 metais.
  
 
Daugiau informacijos:
 
Žilvaras Zinkevičius
projektų vadovas
Ryšių su visuomene agentūra "Avenire"
Mob.: +370 603 30255;
Tel./faks.: +370 5 2608441
El.p.: zilvaras@avenire.lt

Visos naujienos



partneriai