Efektyvi energija Jūsų namams
Titulinis 
Naujienos

Naujienos

Gerbiami Tarybos nariai

2012-03-14

Kauno miesto savivaldybės tarybos nariams 
 
Gerbiami Tarybos nariai,
 
Ar nors vienas Jūsų prieš rinkimus savo rinkėjams žadėjote padaryti viską, kad kuo ilgiau laikytųsi aukštos šilumos kainos? Kad mieste nebūtų investicijų, naujų darbo vietų kauniečiams ir užsakymų Kauno verslininkams? Tikėtina, kad ne. Tada kas verčia kai kuriuos politikus daryti viską, kad UAB Kauno termofikacijos elektrinė (toliau - KTE) negalėtų įgyvendinti investicijų susitarimo?
 
Mūsų bendrovė laikėsi susitarimo penkerius metus (2003 m. - 2008m.) nedidinti šilumos kainų. Tai Kaunui leido turėti mažiausią kainą Lietuvoje. Tuo metu į KTE buvo žvelgiama palankiai, nes bendrovė, patirdama nuostolius, buvo paranki politikams, mažą kainą priskyrusiems savo nuopelnams.
 
Pasibaigus penkerių metų laikotarpiui, tik pradėjusių kadenciją savivaldybės vadovų prašymu, KTE akcininkai rado galimybę dar pusę metų šilumą Kauno energijai parduoti ne pagal KTE pirkimo-pardavimo sutartyje numatytą formulę, o fiksuotą kainą. Kadangi tuo metu dujų kaina augo labai sparčiai, toks KTE žingsnis sumažino Kauno energijos, taigi - ir Kauno miesto, išlaidas keliomis dešimtis milijonų litų. Bet vietoj palankaus požiūrio KTE sulaukė antausio - naujo įstatymo, reglamentuojančio šilumos kainų skaičiavimo metodiką, kuris vėjais paleido visus skaičiavimus ir galimybę susigrąžinti per penkerius metus patirtus nuostolius.
 
Tačiau verslas - ne politika, todėl privalo būti lankstus. KTE rado išeitį, kaip prisitaikyti prie sparčiai besikeičiančios realybės - nepaprastai išaugusios gamtinių dujų kainos, nepasitvirtinusių elektros kainų prognozių, po Ignalinos AE uždarymo, valstybės paramos elektros gamybai iš atsinaujinančių energijos šaltinių. 
 
KTE mano, kad derybų metu pateikė visas protingam sprendimui reikalingas sąlygas. Katilai bus rekonstruoti, taigi, atitiks nuo 2016 m. Įsigaliojamčias Europos Parlamento ir Tarybos direktyvos 2012/75/ES taršos normas. KTE ketina investuoti apie 350 mln. Litų garo ir vandens pašildymo katilams rekonstruoti. Po rekonstrukcijos bus pradėtas naudoti biokuras. Taigi - mažėja  priklausomybė nuo gamtinių dujų. Ir visa tai KTE įsipareigoja padaryti per dvejus su puse metų. Kita svarbi aplinkybė, gamtinių dujų sunaudojimą numatoma sumažinti 70 procentų. 
 
Beveik ketvirtadaliu sumažėja gaminamos šilumos kaina. Atsakant į kaltinimus apie įtvirtintą monopolinę teisę tiekti Kauno energijai ne mažiau kaip 80 procentų reikalingos šilumos, KTE sutinka, kad nelaukiant 2018 metų būtų sumažintas Kauno energijai įsipareigojimas pirkti 80 procentų šilumos. KTE po rekonstrukcijos pasiruošusi pigesne šilumos kaina konkuruoti tiek su "Fortum", tiek su Petrašiūnų katiline, tiek su kitais šilumos gamintojais, kas savo ruoštu leistų užtikrinti konkurencingą, o vadinasi ir mažiausią šilumos kainą kauniečiams.    
 
Daugelis, paskirtų derėtis Kauno energijos derybininkų, pritarė tokiems KTE pasiūlymams. Darbo grupės suderino esmines susitarimo pozicijas. Tačiau to atrodo visiškai nereikia kai kuriems Kauno miesto ir Kauno energijos vadovams, kurie atrodo siekia sužlugdyti derybas. Kuo artimesni teigiami susitarimo rezultatai, tuo kategoriškesnis ir ultimatiškesnis Kauno mero tonas viešoje erdvėje. Tuo labiau priekabiauja prie nereikšmingų susitarimo detalių Kauno energijos valdybos pirmininkas Augonis ir stebėtojų tarybos narys A.Garbaravičius. Kodėl ? Ko šituo siekiama ?
 
Dar kartą primename, kad leidus KTE realizuoti planuojamą įrenginių rekonstrukciją, miestas gaus:
 
1. 25 procentais pigesnę šilumą ir "žalią" elektros energiją.
2. Biokuro panaudojimą. Tai - priklausomybės nuo dujų sumažinimas, taip pat - ir naujos darbo vietos bei papildomos pajamos į biudžetą.
3. Konkurencijos atsiradimas šilumos gamintojų rinkoje - KTE nebepretenduoja į garantijas dėl 80 procentų miestui reikalingos šilumos pirkimo.
4. Atitikimas nuo 2016 m. įsigaliosiantiems Europos Parlamento ir Tarybos direktyvos 2012/75/ES taršos reikalavimams.
 
Tai - mūsų įsipareigojimai. O Jūsų klausiame - kokie argumentai gali skatinti KTE investicijų žlugdymą? Ir ar Jūs pritarsite tiems, kas mėgins įrodinėti, kad KTE vengia įsipareigojimų? 
 
Pagarbiai
 
Generalinis direktorius
Antanas Pranculis

Visos naujienos



partneriai