Efektyvi energija Jūsų namams
Titulinis 
Naujienos

Naujienos

Kainų komisijos delsimas vilkina Kauno šilumos ūkio perėjimą prie biokuro

2013-05-14

 Kainų komisijos delsimas vilkina Kauno šilumos ūkio perėjimą prie biokuro

 Pranešimas spaudai

2013 m. gegužės 10 d.

Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEK), pažeisdama savo nustatytas tvarkas, ignoruoja prašymus organizuoti "žalios" elektros energijos gamybos kvotų aukcioną. Kauno termofikacijos elektrinė, pradėjusi perėjimo prie biokuro procedūras, atsiduria sudėtingoje situacijoje. Iš vienos pusės yra įsipareigojimas miestui investuoti į biokuro įrenginius. Iš kitos - VKEK delsimas skelbti aukcioną, kuris būtinas tam, kad būtų pradėti KTE rekonstrukcijos darbai.

"Susidaro paradoksali situacija. Kaip žinia, visi šilumos gamintojai, norintys įrengti didesnes kaip 20 megavatų galios "biokurines" katilines, privalo statyti kogeneracines elektrines, kad būtų gaminama ir šiluma, ir elektra. Tai - visoje Europos Sąjungoje galiojanti tvarka, kad biokuras nebūtų deginamas tik šilumai gaminti. Taip pat galioja ir tvarka, pagal kurią turi būti nustatyta, kiek valstybė nupirks "žalios" elektros energijos. Tai yra, mes, kaip gamintojas einame į aukcioną su kitais gamintojais ir mėginame pasiūlyti mažiausią elektros kainą. Taip ėmėmės realizuoti mūsų įsipareigojimą Kauno miestui į KTE rekonstrukciją investuoti šimtus milijonų litų. Tačiau staiga atsirado keistų trukdžių",- stebisi KTE generelinis direktorius Evaldas Paulavičius.

Anot E. Paulavičiaus, viskas vyko pagal nustatytą darbų grafiką, kol VKEK, gavusi KTE prašymą organizuoti aukcioną, "panėrė į tylą". VKEK, gavusi prašymą organizuoti aukcioną, per 30 dienų privalo paskelbti aukciono aprašą. Jeigu to nepadaro, VKEK turi paskelbti priežastis, dėl ko atsisakoma organizuoti aukcioną.

"Situacija gali tapti išties sudėtinga. KTE pirmąjį biokuro katilą planuoja paleisti 2015 m. rudenį, šildymo sezono pradžiai. Turime preliminarias sutartis su įrangos gamintojais, vykdomi kiti darbai, nes toks objektas kaip KTE tai ne keliolikos megavatų galios katilinė, kurią galima įrengti per kelis mėnesius. Turime įsipareigojimus miestui dėl investicijų, dėl biokuro ir taršos mažinimo. Esame didžiausi šilumos gamintojai Kaune. Perėjimas prie biokuro leistų maksimaliai sumažinti priklausomybę nuo gamtinių dujų ir efektyviai naudoti Lietuvoje gaminamą biokurą. Todėl visiškai nesuprantame VKEK pozicijos - ji ignoruoja savo pačios prisiimtus įsipareigojimus organizuoti skatinimo kvotų paskirstymo racionus biokurą naudojantiems elektros gamintojams",- stebisi E. Paulavičius.

KTE kreipėsi į VKEK prašydama paaiškinti, kodėl susidarė tokia situacija ir kokie galimi sprendimai.

Primename, kad KTE į rekonstrukciją ketina investuoti daugiau kaip 300 milijonų litų. Planuojama dalį dujinių katilų keisti "biokuriniais", bei rekonstruoti vandens šildymo įrenginius, kad jie atitiktų nuo 2016 m. Įsigaliosiantiems naujiems ir kur kas griežtesniems taršos reikalavimams. Paskaičiuota, kad investicijos šilumos kainą sumažins mažiausiai 25 procentais, o tai Kauno miesto gyventojams kiekvieną žildymo sezoną leistų sutaupyti apie 40 milijonų litų.


Visos naujienos



partneriai