Efektyvi energija Jūsų namams
Titulinis 
Naujienos

Naujienos

Dėl Kauno elektrinės šilumos kainų – kompromisų paieška

2008-07-22

Šiandien Kauno miesto mero Andriaus Kupčinsko susitikime su Rusijos dujų  koncerno „Gazprom“ Energetikos plėtros valdybos viršininku Denisu Fiodorovu buvo aptarti Kaunui tiekiamos šilumos kainų reguliavimo klausimai. 

„Gazprom“ yra pagrindinis Kauno termofikacijos elektrinės (KTE), kuri aprūpina miestą šiluma, valdytojas.

„Siekėme išsiaiškinti, koks mūsų investicinio susitarimo, sudaryto su savivaldybės valdoma „Kauno energija“, likimas, įteisinus šilumos kainų reguliavimą“,- po susitikimo su Kauno miesto meru sakė koncerno atstovas D.Fiodorovas.

Pasak jo, Seimo sprendimas pakeisti Šilumos įstatymą, numatant, kad Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK) turi nustatyti „Kauno energijai“ parduodamos šilumos kainas, investuotojo nuomone, negali būti taikomas, nes galioja anksčiau sudarytas susitarimas su „Kauno energija“.

    Ilgalaikiame investiciniame susitarime, kuris buvo pasirašytas prieš penkerius metus, pačios „Kauno energijos“ iniciatyva buvo numatyta nuo 2008 metų pavasario kainą nustatinėti pagal formulę, susietą su naftos produktų kainų pokyčiais Europos rinkose.

    „Penkerius metus „Kauno energija“ gavo šilumą mažesnėmis negu rinkos kainomis. Dėl to  šilumos kainos kauniečiams buvo vienos mažiausių Lietuvoje. Todėl nuostabą kelia tai, kad dabar siekiama keisti žaidimo taisykles investuotojui, kuris sąžiningai vykdo įsipareigojimus“, - pabrėžė D.Fiodorovas.

KTE direktorius Antanas Pranculis įsitikinęs, kad „Kauno energijos“ ir KTE susitarimo dėl šilumos kainų nustatymo turi būti laikomasi, siekiant nepažeisti tarptautiniu mastu pripažįstamų investuotojo teisių. 

Kauno miesto meras A.Kupčinskas mano, kad per artimiausias savaites su investuotoju bus pasiektas visoms pusėms priimtinas susitarimas. Tam sudaryta bendra darbo grupė.

Susitikime pas Kauno merą taip pat dalyvavo VKEKK vadovas Virgilijus Poderys. Jis pripažino, kad komisijos vaidmuo šioje situacijoje yra ribotas. Darbo grupės veikloje VKEKK atstovai dalyvaus kaip stebėtojai. 

Pagal KTE plėtros projektą Kaune numatyta statyti vieną moderniausių Rytų ir Vidurio Europoje šiluminių elektrinių. Jos galia siektų iki 350 megavatų. Elektrinė gamintų šilumą Kauno miesto vartotojams ir elektros energiją visos Lietuvos reikmėms. Nauja elektrinė taptų patikimu elektros energijos tiekėju po Ignalinos atominės elektrinės veiklos nutraukimo kitais metais.  


Visos naujienos



partneriai