Efektyvi energija Jūsų namams
Titulinis 
Naujienos

Naujienos

Dėl šilumos kainų Kaune nustatymo – ginčas teisme

2008-07-29

Bendrovė Kauno termofikacijos elektrinė (KTE) kreipėsi į Vilniaus apygardos administracinį teismą, prašydama panaikinti Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos (VKEKK) įpareigojimą derinti parduodamos šilumos kainas.

2003 metais KTE ir „Kauno energija“ sudarė Šilumos energijos pirkimo–pardavimo sutartį. Joje buvo numatyta, kad pirmuosius penkerius sutarties galiojimo metus šilumos kaina iš esmės nekis, o vėliau ji bus perskaičiuojama pagal sutartyje įtvirtintą formulę.
KTE visą laiką laikėsi prisiimtų įsipareigojimų nedidinti šilumos kainos.

Tačiau nepaisant galiojančios sutarties VKEKK birželį pateikė KTE skundžiamą raštą, kuriuo pareikalavo pagal Šilumos kainų nustatymo metodiką pateikti duomenis, reikalingus bazinės šilumos gamybos kainos skaičiavimams. VKEKK savo pozicija motyvuoja Seimo pakeistu Šilumos ūkio įstatymu. 
 
„Toks komisijos reikalavimas reiškia, kad iš esmės ji nepripažįsta prieš 5 metus pasirašytos sutarties sąlygų ir ketina nustatyti KTE  parduodamos šilumos kainą. Todėl kreipėmės į teismą, norėdami aiškumo“, -- teigė KTE generalinis direktorius Antanas Pranculis.
 
Jo teigimu, Šilumos kainų nustatymo metodika yra nesuderinama su 2003-ųjų metų sutartyje nustatyta atitinkama šilumos kainos apskaičiavimo tvarka. 

”Penkerius metus laikėmės investicinio susitarimo, nors jis nebuvo mums ekonomiškai naudingas. Norime, kad jo laikytųsi ir mūsų partneriai – „Kauno energija“ ir ją valdanti miesto savivaldybė. Žaidimo taisyklių kaitaliojimas investuotojui gali turėti įtakos būsimoms investicijoms į Kauno elektrinės plėtrą“, - sako KTE generalinis direktorius Antanas Pranculis.  

KTE planuose - beveik 1 mlrd. litų  investicijos į naująją 350 megavatų galios elektrinę Kaune. Ją pastačius būtų garantuotas patikimas elektros energijos tiekimas Lietuvos vartotojams ir šilumos tiekimas Kauno gyventojams.


Visos naujienos



partneriai